STAKČÍN: Turizmus v chotári chcú naštartovať cez nové ubytovacie zariadenia

19.03.2012 Snina

Stakčín 17. marca (TASR) - Obec Stakčín v Sninskom okrese je vstupnou bránou do Národného parku (NP) Poloniny. Stakčínsky chotár, ktorý sa rozprestiera na ploche približne 167.000 štvorcových kilometrov, je turistickým lákadlom nielen pre prírodné hodnoty, ale aj sakrálne stavby či množstvo vojnových cintorínov. Vzhľadom na prítomnosť chránených území však platia pre rozvoj miestneho turizmu isté obmedzenia.
Národný park Poloniny navštívia každoročne tisícky turistov, hlavne z Poľska. "Turistické trasy vedú aj cez ochranné pásma neďalekej vodárenskej nádrže (VN) Starina. Pešia turistika a cykloturistika okrem pásma hygienickej ochrany 1. stupňa je v povodí vodárenskej nádrže možná, avšak bez možnosti stanovania, táborenia a kladenia ohňa," informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.
V súvislosti s možnosťami výstavby nových ubytovacích kapacít v blízkosti viacerých turistických cieľov v NP Poloniny je preto Stakčín podľa starostu Jána Kerekaniča trocha v nevýhode. "Sme obmedzovaní tým, že sme v národnom parku, ale aj tým, že sú niektoré lokality v spomínanom ochrannom pásme kvôli neďalekej Starine, ktorá je zdrojom pitnej vody. Snažili sme sa v rámci aktualizácie územného plánu obce urobiť chatovú osadu či penzión, kde by sa turista mohol vyspať, ale žiaľ, z vyššie uvedených dôvodov to nie je možné," konštatoval starosta.
Prvý muž obce verí, že sa z prísnych podmienok chránených území v okolí Stakčína časom trocha poľaví. Negatívnych vplyvov na okolité životné prostredie v dôsledku prírastku ubytovacích kapacít sa neobáva. "Dnešná technológia čistenia vody zo Stariny je na vysokej úrovni," prízvukoval. Ako ďalej uviedol, NP Poloniny čaká zonácia. "Budú sa upravovať ochranné pásma, v tejto súvislosti teda dúfam, že s prípadnou výstavbou chatovej osady v budúcnosti až taký problém nebude."
Kerekanič jedným dychom dodáva, že okolie Stakčína je turisticky atraktívne a na tejto hodnote by chcela obec stavať. Okrem prírodných krás NP ide aj o ďalšie miestne zaujímavosti. Priamo v obci, ako aj v jej rozsiahlom chotári tvorenom katastrami siedmich dedín, ktoré zanikli pri výstavbe vodárenskej nádrže Starina, sa nachádza viacero sakrálnych pamiatok. Jednou z nich je aj opustený kostolík, pozostatok po zaniknutej obci Dara. Do majetku Stakčína prešiel delimitáciou od štátu a samospráva ho plánuje v blízkom čase sprístupniť verejnosti. "Nie je veľmi starý, pochádza z 50. rokov 20. storočia. Architektonicky je však veľmi hodnotný, pretože je v staroruskom štýle," doplnil slová starostu poslanec obecného zastupiteľstva Miroslav Buraľ.
Záujem turistov sa na severovýchode Slovenska v posledných rokoch upiera aj na cintoríny z čias 1. svetovej vojny. V katastri Stakčína ich je celkovo 10. "Vieme, že to tu vo veľkom cestovný ruch nenaštartuje, ale tým návštevníkom, ktorých zaujíma história, prípadne hľadajú miesto posledného odpočinku svojich predkov, tu máme čo ponúknuť. Okrem Slovákov nás za týmto účelom navštívili ľudia z Česka, ale aj z ukrajinského Krymu. Sedem cintorínov je už zrekonštruovaných, na obnovu ďalších troch sa pripravujeme," uzavrel Kerekanič.
 

Vyberte región